Siirry sisältöön

Asumisharjoittelussa saa kokeilla omia siipiä

Asumisharjoittelu mahdollistaa lempeän muutoksen, joka koskettaa koko perhettä. Arki erityisen nuoren kanssa on täyteläistä ja elämää täynnä, mutta niin perhe kuin nuori itse tarvitsee selkeän siirtymän kohti omaa kotia.

Asumisharjoittelu koetaan usein välivaiheena. Siinä on liikkumisvaraa kumpaankin suuntaan, joko takaisin lapsuudenkotiin tai kohti omaa kotia. Asumisharjoittelussa nuori saa mahdollisuuden kokeilla siipiään, mutta on hyväksyttyä vasta harjoitella.

Ei paineita onnistua

Ei tarvitse olla heti valmis omaksumaan itsenäisempää otetta tai osata huolehtia kaikista arjen askareista. Saa harjoitella, epäonnistua ja onnistua. Toisaalta muu perhe saa totutella iltoihin ja öihin ilman erityistä nuorta. On kuitenkin sallittua olla vielä tiiviisti yhteyksissä, koska kyseessä on harjoittelu. Tällöin kukaan ei aseta paineita onnistua.

Ennen asumisharjoittelua nuorilla voi olla erilaiset lähtökohdat siirtyä kohti itsenäisempää elämää, kohti omaa asuntoa. Jotkut nuoret ovat leireilleet tai olleet säännöllisesti tilapäishoidossa. Toisaalta on monia nuoria, joilla ei ole paljoa kokemusta öistä ilman tuttuja aikuisia tai nukahtamisesta oudossa paikassa.

Saa harjoitella, epäonnistua ja onnistua.

Kati Palsinajärvi

Vertaistukea ja yhteistyötä

Asumisharjoittelu mahdollistaa irtaantumisen omasta lapsuudenkodista ja omista tutuista perheenjäsenistä. Nuorella voi olla kova halu muuttaa, jolloin hän saa luvan kanssa rakentaa omanlaistaan arkea. Voi myös olla että nuori on mustasukkainen tai kateellinen muille perheenjäsenille, jotka saavat jäädä lapsuuden kotiin. Tällöin nuoren on vaikea asettua muuttajan rooliin. Hän ei näe mitään syytä muuttaa paikasta, jossa on turvallista ja palvelut pelaavat. Tälläisen nuoren kohdalla vertaistuki voisi olla hyödyllistä, samoin asumisen ohjaajan tiivis yhteistyö. Myös perhe tarvitsee tukea, jotta se jaksaa sinnikkäästi tukea nuoren muutosvastaisuutta.

Pienin askelin eteenpäin

Asumisharjoittelun toteutuksessa oleellista on luoda turvalliset olosuhteet. Tällöin nuori voi luottaa asioiden hoitamiseen ja vanhemmat voivat luottavaisesti päästää irti. Nuorella tulee olla mahdollisuus edetä pienin askelin, olla yö tai kaksi omassa kodissa ja palata muutamaksi yöksi lapsuudenkotiin. Perheessä voi olla vahva side erityisnuoreen ja varsinkin fyysisesti hoidettaviin hoivatehtäviin.

Vanhemman voi olla vaikea luottaa hoitohenkilökunnan osaamiseen, koska vanhempi tuntee lapsensa tarpeet jo kulmakarvan asennosta. Toisaalta vanhemmille olisi hyvä sanoa ääneen, että on ihan OK nauttia nuoren poismuuttamisesta. Nuori voi olla hyvin suuri henkinen kuorma. Kenties perheessä saattaa olla erityisnuoren hermostumisista tai raivostumisista johtuen väkivallan pelko. Nuoren muuttaessa omaan kotiin vanhempi saa huokaista ja levätä.

Asumisharjoittelun toteutuksessa oleellista on luoda turvalliset olosuhteet. Tällöin nuori voi luottaa asioiden hoitamiseen ja vanhemmat voivat luottavaisesti päästää irti.

Kati Palsinajärvi

Erityisnuorilla asioiden omaksuminen ja oppiminen kestää kauan. Toistoja tarvitaan ja turvallisia aikuisia tarvitaan. Ilman ohjausta asumisharjoittelu ei palvele kunnolla nuorta eikä perhettä. Mielestäni ennen asumisharjoitteluasunnon saantia tulisi asumisen ohjaajan olla tiiviisti perheiden kanssa tekemisissä ja tutustua perheeseen.

Arki rullaamaan ja suunnitelmat selville

Ihannetilanteessa asumisharjoittelu järjestettäisiin nuoren omalla paikkakunnalla niin, että nuorella olisi lähellä omat tutut maisemat ja harrastukset. Jos harjoittelu tehdään jossain kauempana, niin tällöin nuorelle tulee liikaa muutoksia ja itse asumisenharjoittelu on toissijainen asia uusien reittien ja uusien paikkojen omaksumisessa. Puhumattakaan töistä tai päivätoiminnasta. Arjen tulisi rullata entisellään eli päivisin olisi järkevää tekemistä koko asumisharjoittelun ajan.

Asumisharjoittelun aikana tulisi olla suunnitelmat miten jatketaan harjoittelun jälkeen. Omilleen muuttamista ei saa lykätä harjoittelusta liian kauas. Juuri harjoiteltu on vielä tuoreessa muistissa. Jos harjoittelu ei ole heti sujunut, pitäisi olla mahdollisuus harjoitella tulevina vuosina uudestaan.


Kirjoittaja Kati Palsinajärvi on erityisopettaja ja erityisnuoren äiti.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi