Siirry sisältöön

Vuosipäiväperinteemme jatkuu taas ensi vuonna

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja KVPS Tukena Oy:n yhteiset vuosipäivät ovat jo 22 vuotena koonneet yhteen luottamushenkilömme ja henkilöstön. Vuosipäivät ovat tehneet tunnetuksi strategiaamme ja lujittaneet yhteenkuuluvuuden tunnetta. Koronapandemian vuoksi seuraavat vuosipäivämme siirtyvät ensi vuoteen.

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on luonut poikkeustilan ja poikkeusolot myös KVPS-konserniin. Joudumme valitettavasti varotoimenpiteenä perumaan syyskuulle sovitut järjestyksessään jo 23. vuosipäivät 2020 Tampereella. Vaikka juuri nyt rajoitustoimenpiteitä ollaan vähän purkamassa, niin ennusteet eivät näytä hyviltä vuosipäivien järjestämisen kannalta. Muuten onneksi olemme konsernissa selvinneet hyvin koronaepidemiasta, ja tilanne on edelleen hallinnassa ja rauhallinen. Edelleen on muistettava, että kaikista varautumistoimistamme huolimatta jossain meidän palveluyksikössämme saattaa jossain epidemian vaiheessa ilmetä koronavirustartunta hyvästä varautumisesta huolimatta. Kiitos koko henkilöstölle, että tässä haastavassakin tilanteessa olette jaksaneet hyvin paneutua ohjeistuksiin ja olla mukana hyvässä elämässä.

Vuosipäivillämme on pitkät perinteet

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ensimmäiset vuosipäivät järjestettiin Menninkäisen palvelukodin henkilökunnan toimesta keväällä 1998 Pohjois-Karjalassa. Vietimme koulutuksellista osuutta Menninkäisen vanhassa päärakennuksessa. Sieltä lähdimme Ruunaan koskille Lieksaan. Kevään nousuveden aikana laskimme ne turvallisen ohjaajan ohjatessa. Iltaa ja yötä vietimme kansallismaisemassa Vuonislahdella, Pielisen rannalla, suoraan vastapäätä Kolia ja Kolin kansallispuistoa. Kolille palasimmekin vuosipäivien merkeissä syksyllä 2011.  

Ensimmäisistä vuosipäivistä alkoi perinne, joka on jatkunut KVPS-konsernin vuosipäivinä, kun asumis- ja tilapäishoidon palvelut oli siirretty KVPS Tukenaan vuonna 2007. Vuosipäivien osanottajien määrä on kasvanut uusien yksikköjen rakentamisen ja perustamisen, uusien toimintojen ja palvelujen myötä. Vuosipäivien ohjelma ja sisältö on kehittynyt vuosien varrella paljonkin. Koulutusosuus on aina sidottu konsernin strategiaan ja sen toimeenpanoon.

Viime syksynä kokoonnuimme Imatralle Poutapilven henkilökunnan vastatessa vuosipäivien käytännön järjestelyissä. Mukana oli lähes 200 konsernin työntekijää ja luottamushenkilöä. Erinomaisen ohjelman ohella tutustuimme kauniiseen Imatran kaupunkiin ja kaupungin pitkään historiaan jo autonomian ajalta. ”Mää Jääskeen” -kehotus tuli tutuksi ja jäi mieleen.

Vuosipäivät lujittavat yhteenkuuluvuuden tunnetta

Vuosipäiväperinne on ollut merkittävä eri puolilla Suomea olevan henkilöstömme yhteenkuuluvuuden tunteelle. Vuosittain henkilöstö on tavannut samaa työtä tekeviä työkavereita. Samalla henkilöstö on voinut tavata ja kohdata päätöksiä tekeviä luottamushenkilöitä ja toisin päin. Henkilöstö on päässyt tapaamaan palkkansa käytännössä maksavia henkilöitä. Kiinteistötoimen ja tukipalvelujen henkilökunta on tavannut palveluyksiköiden esimiehet, joiden kanssa käytännön asioita hoidetaan joskus jopa päivittäin. Eri puolella Suomea asuvat perhelomittajat ovat voineet tavata muita konsernin työntekijöitä. Yhteisenä nimittäjänä on ollut Palvelusäätiön ja Tukenan toiminta ja palvelut kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville ihmisille sekä heidän läheisilleen.

Meistä allekirjoittajista Päivi on ollut mukana kaikilla vuosipäivillä noista Menninkäisen vuosipäivistä alkaen. Ilmeisesti Päivi on ainoa kaikille vuosipäiville osallistunut henkilö. Markku joutui terveyssyistä olemaan poissa vuoden 2018 vuosipäiviltä. Meille molemmille vuosipäivät ovat olleet aina tärkeä tapahtuma. Niiden yhteydessä on päässyt tutustumaan tarkemmin yksikköjemme ihmisiin, alueisiin ja paikkakuntiin. Niihin olosuhteisiin ja ympäristöihin, joissa henkilöstömme tekee työtä ja toimii. Se on antanut paljon tärkeätä kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista tietoa ja osaamista, josta on ollut johtamisessamme hyötyä. Onpa tullut lomallakin usein palattua näihin vuosipäivämaisemiin omien läheisten kanssa.

Vuosipäivillä olemme useasti esiintyneet yhdessä ja kertoneet Palvelusäätiön ja Tukenan, koko KVPS-konsernin näkymistä. Niihin liittyy monia hauskojakin tilanteita. Joku konsernin toimihenkilöistä on saanut ensi vaikutelmansa konsernista Hopeanuolen henkilökunnan järjestämistä vuosipäivistä Satakunnassa Yyterin rannoilla, jolloin hiihtelimme näytösluonteisesti konsernin laatuladulla ilmeisen vauhdikkaasti. Mukavia muistoja ainakin meille. 😊

Toivotamme kaikille konsernin äideille ja äitien lapsille Hyvää Äitienpäivää!

Markku Virkamäki ja Päivi Kari

Kirjoittajat:
Markku Virkamäki on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtaja
ja Päivi Kari on KVPS Tukena Oy:n toimitusjohtaja.

Valokuva: Katri Malte-Colliard

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi