Siirry sisältöön

Sohailin polku työelämään Poweria!-hankkeen tuella

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Poweria!-hanke tukee monikulttuurisia, tukea tarvitsevia ihmisiä löytämään oman opiskelu- tai työelämäpolkunsa. Sohail aloitti keväällä Poweria!-valmennuksen ja kertoo nyt blogissa työharjoittelustaan Kulma-ravintolassa.

Sohail aloitti Poweria!-hankkeen järjestämässä valmennuksessa helmikuussa 2022. Hänen toiveenaan oli päästä opiskelemaan logistiikka-alaa tai tehdä töitä. Poweria!-valmennuksessa edetään aina asiakkaan toiveiden ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Niinpä haimme Sohailin kanssa yhteishaussa opiskelemaan logistiikkaa.

Yhteishaun tuloksia odotellessa Poweria!-hanke järjesti Sohailille harjoittelupaikan Mieli ry:n ravintola Kulmaan. Harjoittelun alussa Poweria!:n työntekijä oli mukana ja tukena, mutta harjoittelun edetessä tukea ei enää tarvittu.

Kysyimme Sohaililta, millaisilla odotuksilla ja fiiliksillä hän harjoittelussa oli.

Alkuun jännitti kovasti, enää ei jännitä Kulma-ravintolaan meneminen. Olen ollut ennenkin ravintolassa töissä. Riikka oli mukana ensimmäisinä harjoittelupäivinä. Riikka kertoi, missä on kertakäyttöhanskat ja mitä pitää tehdä. Riikka odotti, auttoi ja kysyi, miten menee ravintolassa, tykkäänkö ja mitä minä olen tehnyt.

Ravintolan kokki Pirjo kertoi, että Sohail oli motivoitunut työntekijä heti alusta alkaen.

”Hän oli harjoittelija siinä missä kaikki muutkin. Ennakkoon odotin, että motivaatio on varmasti kohdallaan, niin kuin onkin ollut.”

Pirjo kertoi, miten tärkeää nuorten olisi päästä työelämään. Harjoittelujen kautta siihen on oiva mahdollisuus.

”Harjoitteluaika sujui todella hyvin. Erittäin motivoitunut ja ahkera nuori mies. Tulevaisuutta ajatellen nuorille on tärkeää päästä näkemään oikeaa työelämää.

Sohail sai harjoitella monenlaisten töiden tekemistä Kulma-ravintolassa. Sohail kertoikin oppineensa paljon erilaisia asioita harjoittelun aikana.

”Olen leikannut porkkanaa, kurkkua, salaattia ja pessyt astioita. Joskus olen tehnyt taikinasta pullia ja sämpylöitä. Olen myös leikannut kinkkua, laittanut astiat hyllyihin salin puolella, puhdistanut pöytiä ja paistanut lättyjä.

Opin tekemään taikinasta palloja ja leikkaamaan salaattia ja kurkkua tietyn kokoiseksi. Opin käyttämään ja pesemään leikkuria sekä yleiskonetta. Tykkään kuitenkin eniten lattioiden moppaamisesta ja pöytien pyyhkimisestä.

Muutamia haasteitakin harjoittelun aikana ilmaantui, mutta niistä selvittiin yhteistuumin, esimerkiksi näyttämällä konkreettisesti, mitä seuraavaksi tehdään.

Välillä oli vaikeaa ymmärtää, mitä astioita Pirjo pyysi hakemaan, esimerkiksi vispilä tai nuolija. Sitten Pirjo näytti, mikä vispilä on.

Sohail kertoi, että on tärkeää olla ystävällinen, täsmällinen ja kiinnostunut erilaisista asioista. On myös tärkeää kuunnella ohjeet tarkasti. Kommelluksiltakaan ei vältytty.

”Kuuntelen Pirjon ja Susanin ohjeet. Teen paljon uusia, erilaisia asioita päivittäin. Työkaverit ovat naisia ja miehiä. Puhumme yhdessä, joskus on hauskaa ja tapahtuu hauskoja asioita. Minulla on porkkana hypännyt ilmaan ja taikina lentänyt naamalle.

Kysyimme Sohaililta, miksi on tärkeää päästä harjoitteluun.

”Kokemus ja työtodistuksen saaminen on tärkeää. Kun hakee töihin, niin on tärkeää näyttää työtodistus pomolle.

Harjoittelun päätyttyä Sohail sai jatkosopimuksen Kulma-ravintolaan. Sohail käy nyt kolmena päivänä viikossa töissä. Työ on äärimmäisen tärkeää työkokemuksen sekä suomen kielen kehittymisen kannata. Lisäksi monikulttuurisuus on työpaikan ja työelämän rikkaus ja mahdollisuus.

”Tykkään eniten tästä Kulma-ravintolasta. On tärkeää puhua suomen kieltä. Opin kieltä koko ajan lisää. Tutustun uusiin ihmisiin ja autan toisia.Kirjoittaja Riikka Matinaho työskentelee Poweria!-hankkeessa suunnittelijana. Hän haastatteli Kulma-ravintolan kokki Pirjo Markkasta sekä Poweria!:n asiakas Sohailia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi