Siirry sisältöön

Siellä on järkyttävän hauskaa ja huvittavaa. Se on lempiharrastukseni!

Helena Markus

Asiakasperheemme ovat kiitollisia siitä, että lyhytaikaisen huolenpidon palvelut ovat jatkuneet poikkeusoloista huolimatta. Ryhmäpalveluidemme johtaja Helena Markus kertoo, kuinka ryhmälomitukset ovat sujuneet.

Maaliskuu 2020 mullisti maailmanlaajuisesti toimintatapoja. Samoin kävi ryhmälomitusten. Mukautimme kaikilla paikkakunnilla lyhytaikaisen huolenpidon palvelujamme. Teimme sen yhteistyössä kunkin ryhmälomitusta tarjoavan kunnan tai kaupungin kanssa.

Joillakin paikkakunnilla koronatilanne edellytti palvelun tauottamista. Joillakin otettiin hallittu riski ja toteutettiin kaikki jaksot entiseen tapaan. Toimintaa mukautettiin kulloinkin voimassa olevien viranomaisohjeiden mukaan ja hygieniasta pidettiin hyvää huolta. Muutamilla paikkakunnilla järjestettiin kaksi ryhmää, jotta osallistujamäärä saatiin pidettyä alle kymmenessä.

Positiivisesti on yllättänyt se,
ettei toimintaa ole tauotettu koronan varjolla.

Läheinen

Ryhmälomitus alkoi Liedossa

Uusimmat ryhmälomitukset alkoivat kesäkuussa Liedon kunnassa, Varsinais-Suomessa. Lapset tulevat seutukunnallisesti Maskusta, Naantalista, Pöytyältä, Raisiosta ja Turusta. Lähes kaikki perjantait ovat alkaneet vilskeellä ja vipinällä, milloin lastenryhmässä, milloin poikain kerhossa tai nuorten viikonlopussa.

Uusi palvelu on kirvoittanut perheitä antamaan palautetta. Heillä on ollut myös pelkoja toiminnan onnistumisesta.

Lapsemme oli ensimmäistä kertaa yötä hoidossa viikonloppuna Liedossa. Hän tykkäsi aivan kauhean paljon. Nyt hän kaipaa tietoa, koska saa tulla seuraavan kerran. Valtava kivi vierähti sydämeltäni tämän viikonlopun myötä. Olen melkein 12 vuotta pelännyt, miten lapsi kokee ensimmäisen hoitokerran, kokeeko, että hylkäämme hänet. Ja sitten lopputulos onkin näin ihana. KIITOS!

Vanhempi

Ryhmälomituksissa on toimintaa jouduttu hieman karsimaan turvallisuuden nimissä. Ulkoilua ja leivontaa, pelejä ja leikkejä sekä mukavaa yhdessäoloa on jatkettu entiseen malliin. Joillakin paikkakunnilla on tehty myös osa ruuista yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Harjoitellaan toden teolla itsenäistymistaitoja!

Aivan ihanat hoitajat siellä. Empaattisia. Lapsi saa hellyyttä ja läheisyyttä. Ei jännitä jättää poikaa hoitoon. Ihanasti aina hoitajat kertovat, miten mennyt. Äärettömän iso kiitos!

Äiti

Ihan mahtavaa, että tuetaan nuorten itsenäistymistä, annetaan heidän osallistua toimintaan ja harjoitella tulevaisuutta varten. Ja aivan mahtavaa, että aletaan itse tekemään ruoka. Tämä on vielä piste iin päälle. Kiitos teille tästä mahtavasta alusta.

Läheinen

Lapset nauttivat

Ryhmälomituksen lapset itse nauttivat täysin rinnoin yhdessä touhuamisesta. Tyytyväisyyttä herättää lasten keskuudessaan se, että ryhmikseen pääsee, kun mihinkään muualle ei pääse ja kaikki perutaan.

Toki lapsilla on toiveita ryhmisten toiminnalle: Yksi toivoo pallomerta, toinen haluaisi hoitaa vauvaa, joku haluaa saunaan, neljäs haikailee mansikanpoiminnan ja lehtien haravoimisen perään. Parasta on kuitenkin kaverien näkeminen.

Voi, kun tämä korona loppuisi ja voisin halata. Minä niin kaipaan halauksia. Sitten me halataan!

Ryhmälomituksen asiakasnuori

Kunnat tyytyväisiä

Kuntien vammaispalvelujen työntekijät ovat myös pitäneet ryhmälomitusta toimivana ratkaisuna. Perheiden palveluvalikkoon on saatu lisää tarjontaa. Asiakkaita on näin ollut helpompi ohjata perheitä tukevan palvelun piiriin. Kunnan puoleltakin yhteistyö on koettu sujuvaksi luotettavan palveluntuottajakumppanin kanssa.

Yhteistyömme on täydentänyt kunnan omaa toimintaa ja helpottanut omaa kuormitusta.

Palvelu tukee varmasti vanhempien jaksamista. Se luo uskoa siihen, että julkinen järjestelmä järjestää hyviä, laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluja.

Kunnan vammaispalvelun työntekijä

Jatkamme ryhmälomitusta vastuullisesti ja turvallisesti yhteistyössä kuntien kanssa myös kuluvana vuonna.

Kuvat: Liedon ryhmälomitus


Kirjoittaja Helena Markus työskentelee Kehitysvammaisten Palvelusäätiön lyhytaikaisessa huolenpidossa. Hän toimii ryhmäpalveluidemme johtajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi