Siirry sisältöön

Perhelomitus antaa äidille voimia

Joonatan-pojan omaishoitajana toimivan Jenny Alaperen mielestä perhelomitus on ollut ratkaisevan tärkeää oman jaksamisen ja parisuhteen kannalta.

Keskimäärin joka toinen viikonloppu porvoolaisen Jenny Alaperen kotiin saapuu tuttu ja odotettu vieras. Kehitysvammaisten Palvelusäätiön perhelomittaja ottaa hoitovastuun Joonatan-pojasta, ja vanhemmat saavat tilaisuuden levähtää ja virkistyä.

Pian kolme vuotta täyttävä Joonatan sairastaa erittäin harvinaista SMA-lihassairautta. Hän tarvitsee huolenpitoa käytännössä ympäri vuorokauden, ja Jenny-äiti toimiikin
Joonatanin omaishoitajana.

Mahdollisuudesta perhelomitukseen Jenny Alapere sai kuulla oman kotikaupungin vammaispalveluista.

”Perhelomittaja on käytännössä ainoa mahdollinen henkilö, jolle vastuun Joonatanin hoidosta voi jättää turvallisin mielin. SMA aiheuttaa esimerkiksi hengitysvaikeuksia
nukkuessa, joten MLL:n vaihtuvat lastenhoitajat tai edes isovanhemmat eivät oikein tule kyseeseen”, Jenny Alapere sanoo.

Myös Joonatanin käyttämien viittomien ymmärtäminen onnistuu vain tutuilta ihmisiltä. Yhteistyö Palvelusäätiön perhelomittajien kanssa loksahti heti kohdalleen. Jennyn mukaan nykyään Joonatankin osaa odottaa lomitusviikonloppuja.

”Lomittajan tultua Joonatan alkaa vilkutella meille, että hei hei, lähtekääs jo siitä.”Perhelomittaja on käytännössä ainoa mahdollinen henkilö, jolle vastuun Joonatanin hoidosta voi jättää turvallisin mielin.

Perhelomittaja on käytännössä ainoa mahdollinen henkilö, jolle vastuun Joonatanin hoidosta voi jättää turvallisin mielin.

Jenny Alapere

Perheomitus tukee koko perheen hyvinvointia

Jenny Alaperen ja hänen puolisonsa uusperheeseen kuuluvat myös molempien lapset edellisistä liitoista. Lomitukset on ajoitettu yleensä viikonloppuihin, jolloin isommat lapset ovat toisissa kodeissaan. Näin vanhemmat saavat kahdenkeskistä aikaa perhelomittajan saapuessa.

”Hotelliyöhön ei malta aina investoida. Välillä olemme siis mökillä tai saamme käyttää ystävien ja sukulaisten koteja heidän ollessaan reissussa.”

Jenny Alaperen mukaan perhelomittajan käynnit ovat parisuhteen kannalta äärimmäisen tärkeitä.

”Ne ovat ainoat hetket, jolloin voimme olla kahden. Ohjelmaksi riittää ihan vaan tv-sarjan katsominen, herkkujen syöminen – ja tietysti nukkuminen.”

Oman jaksamisen kannalta perhelomitus on Jenny Alaperen mukaan ollut ratkaisevan tärkeää.

”Muutoin en käytännössä juuri poistu Joonatanin lähettyviltä. Hän tarvitsee minua vuorokauden ympäri. Perhelomituksen ansiosta voimia riittää myös muiden lasten kanssa olemiseen. Lomitus siis tukee ihan koko perheen hyvinvointia.”

Jenny Alapere suosittelee perhelomituksen kokeilemista erityislasten vanhemmille.

”On ihanaa, että voi täysin luottaa Joonatanin jonkun hoiviin. Ilman tätä mahdollisuutta olisimme varmasti aika väsyneitä ja epätoivoisia.”

Perhelomituksen ansiosta voimia riittää myös muiden lasten kanssa olemiseen. Lomitus tukee ihan koko perheen hyvinvointia.

Jenny Alapere

Teksti: Mari Vehmanen I Valokuva: Juha Vääräkangas

Perhelomitus

Perhelomitus on lyhytaikaista huolenpitoa perheen omassa kodissa. Perhelomittaja tulee kotiin ja hoitaa erityistä tukea tarvitsevan perheenjäsenen lisäksi myös sisarukset. Palvelu on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on erityisen tuen tarvetta. Lomitusta on mahdollista saada kahdeksasta tunnista useaan vuorokauteen.

Perhelomitus tarjoaa vanhemmille ja omaishoitajille lepohetken. Toimimme perhettä kuunnellen ja koko perheen hyvinvointia vahvistaen. Perhelomittajillamme on vankka osaaminen erityislasten ja -nuorten kanssa työskentelystä. He tekevät työtä sydämellään ja arvoihimme sitoutuen.

Lue lisää! Perhelomitus

LISÄTIETOJA ANTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.