Siirry sisältöön

Omaishoivan ja työelämän yhteensovittaminen haastaa omaishoitajia ja työnantajia

Elina Leinonen

Suomalaiset hoitavat ahkerasti omiaan: joka kolmas työssäkäyvä, kaikkiaan 700 000 suomalaista, pitää huolta läheisestään. Monella on kaksi työtä: ansiotyö ja hoivatyö. Työelämä ei tunnista omaistaan hoitavien elämäntilannetta ja sen haavoittuvuutta. Omaishoito ja työelämä on teemana myös Pähkinänsärkijät-verkoston kevään toiminnassa.

Pähkinänsärkijät on järjestöjen yhteistyöverkosto, joka edistää erityislapsiperheiden asemaa. Toiminnan tavoitteena on tuoda ihmisiä yhteen ja löytää uusia yhteistyön muotoja.

Pähkinänsärkijöiden kevättapahtuman 17.3.2022 teemana oli omaishoivan ja työelämän yhteensovittaminen. Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijoita Omaishoitajaliitosta ja Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Erilaiset perhetilanteet huomioiva perheystävällisyys

Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän asiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto kertoi tutkimuksista, joissa selvitettiin monimuotoisten perheiden työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita ja työelämäsyrjintää.

Perheiden monitoisuus tuo lisähaasteita työn ja perheen yhteensovittamiseen. Monimuotoiset perheet -verkoston ja kolmen ammattiliiton kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä monet olivat havainneet työyhteisössään haasteita erityistarpeisen lapsen vanhemmalla. Haasteina oli ollut esimerkiksi taloudellisia ongelmia, vaikeuksia suoriutua työstä, valvottuja öitä, uupumista ja sairauslomia. Miten haasteet näkyivät? Mitkä asiat haasteita aiheuttivat?

  • 82% Työn ja perhearjen yhteensovittaminen
  • 67% Lapsen hoidon järjestäminen ja muut poissaolot
  • 61% Jaksaminen

Monimuotoiset perheet -verkosto teki myös toisen kyselyn, jossa tarkasteltiin syrjintää ja epäasiallista käytöstä liittyen erilaisiin perhetilanteisiin. Kyselyyn vastanneista 16% oli havainnut ja 14% kokenut epäasiallista käytöstä tai syrjintää, joka liittyi erityistarpeisen lapsen vanhemmuuteen. Haasteina oli ollut esimerkiksi ymmärtämättömyyttä, varoituksia, lomautuksia, irtisanomisia ja esihenkilön epäasiallista kohtelua.

Tutustu ja lue lisää!
Miten työelämän perheystävällisyydessä huomioidaan perhetilanteiden monimuotoisuus?
Monimuotoiset perheet työelämässä – Opas johtajille, henkilöstöhallinnolle ja luottamushenkilöille

Rahkeet riittämään!

Omaishoitajaliiton Rahkeet riittämään -hankkeen projektipäällikkö Matti Mäkelä ja suunnittelija Johanna Sottinen kertoivat hankkeestaan, jonka tavoitteena on vahvistaa työikäisten omaishoitajien asemaa ja löytää yhteiskunnallisia ratkaisuja työikäisten omaishoitajien tueksi. Hanke on lanseerannut sloganin ”Ruuhkavuodet. Aina käynnissä.”  #ruuhkavuodet

Edistyksellinen työnantaja on omaishoitoystävällinen. Mitä hyötyä siitä on työnantajalle?

  • perheystävällisyys on työnantajan kilpailuvaltti
  • edistää rekrytointia ja kokeneen, ammattitaitoisen henkilöstön pysyvyyttä
  • rakentaa positiivista brändiä ja työnantajakuvaa

Hyvä työyhteisö ymmärtää, joustaa ja tukee. Työpaikalla tärkeää on avoimuus ja puhumisen kulttuuri.

Lue lisää!
Rahkeet riittämään -hanke
Työ ja omaishoito -tietopankki

LISÄTIETOJA ANTAA

Katja Marjamäki

kehittämispäällikkö
puh. 040 4849 985
Tampere

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.