Siirry sisältöön

Lapsen oikeuksien viikon teemana turvallisuus

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, jonka teemana on turvallisuus. Meidän työmme tavoitteena on lapsen ja perheen turvallisuus, jota muun muassa ajankohtainen Kun lapsi satuttaa -hankkeemme tukee.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.-20.11. Toiminnallisen teemaviikon tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Kansallisessa lapsistrategiassa velvoitetaan turvaamaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeudet. Haavoittuvuus voi liittyä pitkäkestoiseen rakenteelliseen syrjintään esimerkiksi vamman vuoksi.

Meillä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä ja KVPS Tukena Oy:ssä lapsen oikeudet ovat kaiken lasten ja lapsiperheiden kanssa tehtävän työn perustana. Lapsen oikeuksien ja osallisuuden toteutumisessa me aikuiset olemme avainasemassa. Lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten velvollisuus on huolehtia siitä, että perheet saavat tarpeeksi apua ja tukea, jotta lapsi voi elää turvallista lapsuutta.

Tavoitteenamme lapsen ja perheen turvallisuus

Viime vuosina olemme yhteisessä keskustelussa ja kehittämistyössä pysähtyneet myös vaietumpien aiheiden äärelle, kuten tuen tarpeessa olevan lapsen saattohoito ja väkivaltainen käyttäytyminen.

Vuoden 2022 lapsen oikeuksien viikon teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Haavoittuvassa asemassa olevat lapset kokevat turvattomuutta monista eri syistä. Yksi syistä voi olla lapsen haasteet käsitellä omia tunteita ja keinottomuus reagoida niihin. Kärjistyessään tilanne voi johtaa lapsen väkivaltaiseen käyttäytymiseen, joka aiheuttaa turvattomuuden tunnetta koko perheessä, erityisesti sisaruksissa.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja Setlementti Tampereen yhteisessä Kun lapsi satuttaa -hankkeessa olemme pysähtyneet tukemaan perheitä, joissa erityislapsi käyttäytyy väkivaltaisesti muita perheenjäseniä kohtaan. Hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on, että elämä perheenä jatkuu turvallisesti kaikkien perheenjäsenten kesken. Väkivallan väheneminen lisää turvallisuuden tunnetta sekä perheenjäsenten väkivaltaisesti käyttäytyvän lapsen itsensä elämässä.

Tervetuloa Yksi yhteinen lapsuus -seminaariin!

Juhlistamme Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä lapsen oikeuksien viikkoa nostamalla esiin kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea tarvitsevan lapsen yhdenvertaiset mahdollisuudet elää turvallista lapsuutta. Jatkamme lapsen asioiden näkyväksi tekemistä marraskuun loppuun saakka.

Tervetuloa Yksi yhteinen lapsuus -seminaariin tiistaina 29.11.22. Tulppaanitalolle Tampereelle kuulemaan, miten voimme lisätä erityislasten ja -nuorten omaa osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia arjessa ja yhteiskunnassa. Seminaarin ohjelma perustuu kansalliseen lapsistrategiaan.

LISÄTIETOJA ANTAA

Katri Hänninen

kehittämisjohtaja
puh. 040 1598 363
Tampere

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi