Siirry sisältöön

Kun lapsi satuttaa -opas perheille on nyt julkaistu

Iida Uronen

Kirjoittamisesta vastaava työryhmä juhlisti oppaan valmistumista Tulppaanitalolla Tampereella 11.1.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön yhteistyössä Tampereen Setlementti ry:n kanssa toteuttamassa Kun lapsi satuttaa-hankkeessa etsittiin ratkaisuja perheille, joissa erityistä tukea tarvitseva käyttäytyy väkivaltaisesti perheenjäseniään kohtaan.

Hanke loppui vuoden 2023 maaliskuussa ja nyt hankkeen työryhmän tuottama Kun lapsi satuttaa-opas perheille on julkaistu. Oppaan kirjoitustyöryhmä juhlisti asiaa yhdessä kahvittelemalla Tulppaanitalolla.

Työryhmän jäsenet ovat hyvin tyytyväisiä hankkeen saavuttamista avuista perheille. ”Hanke itsessään oli lottovoitto ja opas todella tehtiin tarpeeseen” työryhmän vetäjä Markku Vellas iloitsee. ”Aina kun asiasta (lasten tekemästä väkivallasta) puhuu asiakkaiden kanssa, on reaktiona se, että tämä olisi pitänyt kuulla viisi vuotta sitten” Kirsi Kauppila jatkaa.

Kun lapsi satuttaa -työ jatkuu

Oppaan lisäksi hankkeen myötä työ aiheen parissa jatkuu. Tampereen Setlementti ry aloitti Kun lapsi satuttaa -työn hankkeen loputtua noin vuosi sitten. Palvelu on pysyvä osa Tampereen Setlementin tarjontaa. Kun lapsi satuttaa -työ on maksutonta, matalan kynnyksen toimintaa perheille, joissa lapsi käyttäytyy väkivaltaisesti muita perheenjäseniään kohtaan.

”Erityistä tukea tarvitseva-kriteeri poistettiin, samoin kuin tekijän ikähaarukkakin.” selvittää Kun lapsi satuttaa-työssä työskentelevä Vesa Vilppola. Setlementin palvelu on Vilppolan mukaan ainut Suomessa juuri tästä väkivallan muodosta.

Hankkeen myötä on tehty myös suuren suosion saavuttanutta Häpeäpakka – häpeän puheeksi ottamisen kortit, jotka voi itselleen hankkia tästä. Myös vanhempien vertaistoiminta on jatkunut vahvasti vielä hankkeen loputtuakin. Oppaan olemassaolo kertoo siitä, että kokija ei ole yksin ja siitä vertaistoiminnassakin on kyse.

Oppaan juhlistamisen lomassa työryhmä keskusteli siitä, kuinka vaikeasta ja vaietusta aiheesta on herännyt keskustelua erilaisten toimijoiden ja perheiden kanssa runsaasti. Oppaan tarkoitus oli työkalujen ja tiedonvälityksen lisäksi, antaa toivoa ja ymmärrystä perheille, työryhmäläiset kertovat.

”Siinä missä opas on työkalu ammattilaisille, auttaa se myös vanhempia sanoittamaan tunteitaan ja kertomaan tunnekokemuksestaan” kertoo Riikka Seppälä. Oppaan avulla voi puhua aiheesta myös isovanhempien tai ylipäätään muiden läheisten kanssa. ”Vanhempi kansa ajattelee monesti, että väkivalta johtuu rajojen puutteesta” jatkaa Hanna Rautiainen. Vaikka siitä aiheessa ei ole kyse, muut jatkavat.

Opas on nyt maksuttomasti ladattavissa tästä, halutessasi voit myös ostaa itsellesi oppaan painettuna kirjana tästä 22 euron hintaan.

Kuvassa: Säätiön vastaava asiantuntija Markku Vellas (vas.), perhetyöntekijä Tampereen Setlementti ry:stä Vesa Vilppola, erikoissairaanhoitaja Tays:istä Kirsi Kauppila, säätiön suunnittelija Hanna Rautiainen ja nepsy-valmentaja Riikka Seppälä. Ryhmään kuuluu myös Tampereen ensi- ja turvakoti ry:stä Anne Tiainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.