Ilman henkilökohtaista apua en pääsisi mihinkään
Henrik Saarteisella on kymmenen vuoden kokemus henkilökohtaisesta avusta. Hän asuu palveluasunnossa ja tarvitsee erityistä tukea sekä kotona että kodin ulkopuolella.
Saarteinen kehuu palveluasuntoaan ja paikan henkilökuntaa. Asukkaiden omaan vapaaseen ja yksilölliseen ulkoiluun henkilökunnan tunnit eivät kuitenkaan riitä. Päästäkseen kotoaan lenkkeilemään, elokuviin tai kahville Saarteinen tarvitsee henkilökohtaista apua.
Tällä hetkellä Saarteinen saa henkilökohtaista apua vapaa-aikaan 40 tuntia kuukaudessa. Koska palvelu on järjestetty ostopalveluna, sijainenkin löytyy tarvittaessa.
Avustaja myös päivätoimintaan
Saarteinen käyttää avustajatunnit kodin ulkopuoliseen toimintaan. Hän toivoisi saavansa henkilökohtaista apua myös päivätoimintaan, mutta ei ole hakenut apua sitä varten. Apu esimerkiksi vessakäynneissä tekisi päivätoiminnasta mielekkäämpää.
Saarteisen äiti pitää tilannetta päivätoiminnan kannalta ongelmallisena, koska ketään ei voi pyytää auttamaan vain vessassa käymisessä. Alaikäisenä Saarteiselle saatiin henkilökohtainen apu vasta oikeusteitse.
Ammattitaito on tärkeää
Koska Saarteisella on pitkä kokemus avustajista, hän tietää, millainen on hyvä avustaja. Saarteiselle avustajan tärkein ominaisuus on huumorintaju. Avustajan pitäisi myös osata pukeutua sään mukaisesti, koska Saarteinen ei halua joutua murehtimaan, tarkeneeko avustaja tai pysyykö tämä kuivana yhteisen ulkoilun aikana.
Saarteisen mielestä on mukavaa, että avustaja ei ole aina vain yksi ja sama. Tämän on huomannut myös nuoren miehen äiti. Hänestä on ollut hienoa seurata, kuinka ulospäinsuuntautunut omasta pojasta on tullut, kun tämä on ollut tekemisissä niin monien avustajien kanssa.
Ei tunteja hukkaan
Tuttuutta ei kuitenkaan voi väheksyä. Saarteinen sanoo, että kun oppii tuntemaan avustajan, ei tarvitse jännittää. Kommunikointi ylipäätään sujuu sitä helpommin mitä pidempään on tunnettu. Tosin ammattitaitoinen ihminen ymmärtää Saarteista usein hyvin, vaikka ei olisikaan tuttu.
Myös pyörätuolin käyttäminen ja vessassa avustaminen vaativat ammattitaitoa, joko koulutusta tai kokemusta. Kun Saarteisen kuvailemat asiat ovat kunnossa, ei avustustunneista kulu aikaa hukkaan.
Kirjoittaja Marjaana Tunturi on terveyteen ja kehitysvammaisten ihmisten asioihin erikoistunut pirkanmaalainen vapaa toimittaja.
Tämä teksti on kirjoitettu ennen poikkeusaikaa, jolloin liikkuminen henkilökohtaisen avustajan kanssa oli vapaampaa.
Tämä blogikirjoitus on osa henkilökohtaista apua käsittelevää juttusarjaa, joka on kokonaisuudessaan luettavissa keväällä 2020 ilmestyneessä Siellä missä muutkin! – Henkilökohtaisen avun toteutuminen kehitysvammaisilla ihmisillä -raportissa. Julkaisu pohjautuu kyselyyn, joka tehtiin kunnille vuonna 2019. Kyselyssä kartoitettiin kuntien näkemyksiä kehitysvammaisten ihmisten henkilökohtaisesta avusta. Lue juttusarjan muut tekstit klikkaamalla alla olevasta linkistä: