Siirry sisältöön

Henkilökohtainen apu rakentuu onnistuneelle vuorovaikutukselle

Lauri Kervinen

Poimin Kupillinen keskustelua -verkkotapaamisen pohjalta viisi vinkkiä onnistuneeseen vuorovaikutukseen henkilökohtaisessa avussa.

Henkilökohtaisen avun Kupillinen keskustelua -verkkotapaamisessa keskustelimme 13.10. vuorovaikutuksen ja kommunikaation merkityksestä henkilökohtaisessa avussa. Poimin keskustelusta talteen parhaimmat vinkit kaikille jaettavaksi. Luettelo ei kerro kaikkien osallistuneiden mielipiteitä, vaan kokoaa yleisiä keskustelun teemoja.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen vuorovaikutukseen henkilökohtaisessa avussa

Huolehtikaa, että vuorovaikutus toimii kunnolla!

Henkilökohtaisen avun käyttäjän ja avustajan vuorovaikutusroolit rakentuvat aina kussakin avustussuhteessa omanlaisikseen. On kuitenkin tiettyjä perusperiaatteita, jotka olisi huomioitava, jotta henkilökohtainen apu onnistuu: 

  • Luottamuksellinen ja turvallinen suhde on olennaista vuorovaikutuksen rakentumisessa. Ennakoitava toiminta, kuunteleminen, pidetyt lupaukset ja arvostava kohtaaminen ovat luottamuksen rakentumisessa olennaisia asioita.  
  • Avun käyttäjän tarpeet ovat avustussuhteessa pääosassa ja aina tulee muistaa, että avustaja on työssä avun käyttäjällä. Avun käyttäjää tulisi tarvittaessa tukea ja rohkaista omien ajatustensa ja toiveidensa ilmaisussa.  
  • Jos henkilökohtainen avustaja tulee palveluntarjoajan kautta, palveluntarjoaja vastaa siitä, että avun käyttäjälle löydetään hänen tarpeilleen ja kommunikointitavalleen sopiva avustaja. Työnantajamallissa sopivan avustajan löytämisen vastuu jää rekrytoidessa henkilökohtaisen avun käyttäjälle, mutta hän voi saada tukea esimerkiksi henkilökohtaisen avun keskuksesta tai omasta lähiverkostosta. 
  • Perehdytysvaihe on tärkeä. Hyviä käytäntöjä ovat ”saattaen vaihtaminen” avustajalta toiselle tai esimerkiksi perehdytysmappi, jonka henkilökohtaisen avun käyttäjä on laatinut. Avustamisen pelinsäännöt ainakin kannattaa käydä läpi ennen avustuksen alkamista. Henkilökohtaisen avustajan on hyvä tietää, miten hänen toivotaan käyttäytyvän eri tilanteissa. 
  • Pitkäaikaiset avustussuhteet helpottavat vuorovaikutusta ja kommunikaation rakentumista! 

Ympäristöllä on tärkeä merkitys henkilökohtaisen avun onnistuneelle toteutumiselle.

Ympäristön on rakennuttava niin, että se tukee kaikkien ihmisten esteetöntä ja saavutettavaa liikkumista ja toimintaa. Silloin ihminen ei ole enää hoivan kohde vaan itsenäinen toimija.

Henkilökohtaisen avun käyttäjän läheisten, ammattilaisten ja tukihenkilöiden tulisi huomioida henkilökohtainen avustaja osana avun käyttäjän lähiverkostoa.

Henkilökohtaisen avun käyttäjän lähiverkostolla on suuri merkitys hänen hyvinvoinnilleen. Kun lähiverkosto osaa yhteistyössä huomioida avun käyttäjän tarpeita ja toiveita, tulevat ne parhaiten huomioiduksi, varsinkin jos avun käyttäjä on paljon tukea tarvitseva ihminen.

Päätöksenteon tukeminen kuuluu myös henkilökohtaiseen apuun!

Kaikki ihmiset osaavat kommunikoida, myös paljon tukea tarvitsevat ihmiset. Jo sillä, että avun käyttäjä pystyy ilmaisemaan, mistä pitää ja mistä ei pidä, on suuri merkitys. Päätöksenteon tukemisen toimintatapaan yhdistettynä käyttäjä pystyy itse määrittämään tarpeensa ja toiveensa.

Henkilökohtaisille avustajille tulee tarjota digitaalisten taitojen koulutusta!

Henkilökohtaisen avun käyttäjä hyötyy siitä, että henkilökohtaisella avustajalla on digiosaamista. Avustaja voi auttaa sähköisessä maailmassa liikkumisessa ja vuorovaikutuksessa. Esimerkiksi Jopijelppari on uusi sovellus, joka helpottaa työn hakemista. Jopijelpparin avulla henkilökohtaisen avun käyttäjän on helppo kertoa osaamisestaan työpaikallaan ja hakiessaan uutta työtä.  

Myös Vammaiskorttiin lisättävän QR-koodin avulla on mahdollista lisätä tietoa omasta avun ja tuen tarpeesta. Henkilökohtainen avustaja voi avustaa Jopijelpparin ja Vammaiskorttiin liitettävän tuen tarpeiden sivun täytössä ja käytössä, jos henkilökohtaisen avun käyttäjä näin haluaa ja avustajalla on tähän tarvittavat digitaidot.

Tervetuloa seuraavaan Kupillinen keskustelua -verkkotapahtumaamme!

Teemana 22.11. on juuri nyt erityisen ajankohtainen Lasten ja nuorten henkilökohtainen apu. Keskustelun alustajana toimii lakimies Tanja Salisma Tukiliitosta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!


Kirjoittaja Lauri Kervinen kehittää henkilökohtaista apua yhteistyössä monien kumppaniemme kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *