Siirry sisältöön

Häpeäpakka – häpeän puheeksi ottamisen kortit

Häpeäpakka on suunnattu kohtaamistyön ammattilaisille asiakastyön tueksi häpeän tunnistamiseen, siitä puhumiseen ja sen turvalliseen kohtaamiseen. Pakka auttaa rakentamaan yhteistä kieltä häpeästä puhumiseen.

Häpeäpakka rohkaisee kuulostelemaan oman toimintamme taustalla vaikuttavia tunteita, ajatuksia ja kokemuksia. Lisäksi se tarjoaa näkökulmia onnistumisen ja rinnalla kulkemisen tueksi.

Häpeä – yksi peitellyimmistä tunteistamme

Häpeän tunne on ristiriitainen: haluaisimme, ettei kukaan näkisi meitä ja toisaalta tarvitsisimme kipeästi, että joku kohtaisi meidät hyväksyen ja arvostavasti. Häpeä on yksi peitellyimmistä tunteistamme. Välttelemmekö häpeän puheeksi ottamista sen kipeyden vuoksi?

Kun lapsi satuttaa -hankkeessa on kohdattu lukuisia vanhempia, jotka eivät häpeän vuoksi tuo esille lapsensa väkivaltaista käyttäytymistä läheisilleen tai ammattilaisille. Häpeää kokeva pelkää, että hän ei riitä ihmisenä ja muut tuomitsevat hänet. Vanhemmat kuvaavat häpeän kivuliaaksi kokemukseksi, johon usein liittyy itsensä arviointi huonoksi tai epäonnistuneeksi vanhemmaksi. Myös ammattilaiset kokevat häpeän puheeksi ottamisen vaikeaksi toimiessaan perheiden kanssa. 

Lähisuhdeväkivalta on yksi vaikeimmista asioista ottaa puheeksi. Syyllisyyden, häpeän ja pelon tunteet voivat estää aiheen nostamisen esille. Kokeneelle ammattilaisellekin väkivaltakokemusten ja -tilanteiden kuunteleminen voi olla vaikeaa. Aihe herättää paljon erilaisia tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta ja voimattomuutta.

Tunnistamattomana ja piilossa pinnan alla häpeä ja siihen liittyvä arvottomuuden tunne syövät voimavaroja, heikentävät hyvinvointia ja estävät pyytämästä apua. Samalla jokainen meistä kaipaa kipeästi nähdyksi, kuulluksi, kohdatuksi ja kannatelluksi tulemista ilman häpeää.

Häpeäpakka – kohti nähdyksi tulemisen kokemuksia

Häpeäpakka sisältää 93 korttia, jotka auttavat tunnistamaan häpeän hetkiin liittyviä ajatuksia ja kohtaamaan omia tuntemuksia. Lisäksi pakka sisältää empatiataitoja, myötätuntoa ja armollisuutta vahvistavia ajatuksia. Kortit tukevat asiakkaan nähdyksi tulemisen kokemusta ja auttavat luomaan turvallisia, toiveikkuutta herättäviä kohtaamisia.

  • 10 Häpeän hetki -korttia, jotka kuvaavat arjen tilanteita, joissa häpeä voi olla läsnä.
  • 10 Häpeän ääni -korttia, jotka kuvaavat ihmisen sisäistä puhetta häpeän hetkissä.
  • 5 Häpeän merkki -korttia, jotka kuvaavat kehollisia tuntemuksia, joita häpeä herättää.
  • 15 Häpeän välttely -korttia, jotka kuvaavat toimintaa, joilla häpeää yritetään vältellä.
  • 10 Empatiakorttia häpeän tunteessa nähdyksi tulemisen ja kohtaamisten tueksi.
  • 10 Voimaantumisen korttia onnistumisen ja rinnalla kulkemisen tueksi.
  • 5 Itsemyötätuntokorttia tukemaan omaa jaksamista ja hyvinvointia.
  • 12 Tunnekorttia tunteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen kaiken elämän keskellä.

Häpeäpakka toimii työvälineenä omien ja toisen häpeän tuntemusten käsittelyssä ja puheeksi ottamisessa. Häpeä nujerretaan, kun sitä päin katsotaan, kun siitä puhutaan ja kun se kohdataan turvallisesti, toisen lähtökohtia kunnioittaen ja hyväksyen.

Tilaa Häpeäpakka työsi tueksi!

Häpeäpakkaa on saatavilla rajattu painosmäärä. Pakan kortit pysyvät hyvin järjestyksessä niitä varten suunnitellussa kotelossa. Häpeäpakan hinta on 35 €. Pakan voi tilata kotsivuiltamme:

Häpeäpakkaa on myös saatavilla englanninkielisenä: Let’s Talk About Shame cards.

LISÄTIETOJA ANTAA

Markku Vellas

vastaava asiantuntija
Osallisuuden tuki
puh. 050 5613 228
Tampere

4 kommenttia artikkeliin “Häpeäpakka – häpeän puheeksi ottamisen kortit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.