Ajatuksia korona-ajasta ja virtuaalimaailmasta
Asiantuntijaryhmän kokoukset siirtyivät keväällä verkkoon. Otimme haasteen vastaan ja se kannatti, kirjoittaa ryhmän koolle kutsunut Nina Hirvonen.
Asiantuntijayhmässämme on mukana yhdeksän tukea tarvitsevaa aikuista eri puolilta Etelä-Suomea. Etsimme yhdessä työskennellen ratkaisuja palveluidemme kehittämiseen. Kokoonnumme noin neljä kertaa vuodessa. Koronaviruksen vuoksi kokoukset siirrettiin keväällä verkkoon. Kokouksia on pidetty nyt kevään aikana kaksi.
Toinen noin tunnin mittainen virtuaalikokous pidettiin kesäkuussa. Kokouksen aiheina olivat korona-ajan vaikutukset omaan elämään ja se, miten ryhmäläiset ovat kokeneet osallistumisen kokouksiin virtuaalisesti.
Yhteyttä läheisiin puhelimen ja tietokoneen välityksellä
Kaikki kokoukseen osallistuneet kertoivat, että he ovat pystyneet pitämään yhteyttä läheisiinsä koko kevään ajan. Osa oli tavannut läheisiään ja osa käyttänyt apuna esimerkiksi sovelluksia kuten WhatsAppia tai Teamsia.
Ryhmäläiset nostivat esille, että asumismuoto on varmasti vaikuttanut eniten kokemukseen siitä, kuinka hyvin yhteyttä läheisiin on pystynyt pitämään. Itsenäisesti asuvat ryhmäläiset kokivat, etteivät rajoitukset ole muuttaneet heidän tapaansa pitää yhteyttä läheisiinsä. Asumisyksikössä asuvat taas kuitenkin kertoivat, että tapaamisia on ollut hankala järjestää. Puhelimen tai tietokoneen välityksellä on kuitenkin voitu pitää yhteyttä.
Ei huonoa ilman hyvääkin
Korona-aika on tietysti monelle näyttäytynyt ikävänä asiana, mutta asiantuntijaryhmäläiset löysivät uudenlaisesta tilanteesta myös paljon hyviä puolia. Esimerkiksi liikunnalle on löytynyt nyt enemmän aikaa, rästissä olleet hommat on saatu hoidettua ja uusiakin juttuja on tullut arkeen. Joku oli aloittanut päiväkirjan kirjoittamisenkin. Hyviksi asioiksi koettiin myös se, että nykyään on virtuaalisia mahdollisuuksia pitää yhteyttä perheeseen ja kavereihin. Myös elämä ilman aikatauluja on monesta tuntunut mukavalta. Osa asiantuntijaryhmäläisistä ilmaisi myös helpotuksensa siitä, että rajoituksia on alettu purkaa ja kesälomalle suunniteltu laivareissukin toteutuu.
Hoituvatko hommat virtuaalisesti?
Asiantuntijaryhmäläiset kokevat, että verkkokokoukset ovat olleet hyvä juttu. He ovat tyytyväisiä siihen, että kokoukset on järjestetty virtuaalisesti eikä niitä jouduttu perumaan kokonaan.
Osaa jännitti aluksi kovasti se, että osaako itse käyttää laitteita ja erilaisia ohjelmia. Otimme kuitenkin haasteen vastaan ja pidimme harjoituskokouksia halukkaiden kanssa ennen virallista kokousta. Harjoituskokouksessa pääsi testaamaan laitteiden käyttöä ja kokoukseen liittymistä. Osa on kokenut, että uusien taitojen oppiminen on ollut varsin mukavaa. Toki osalle meidän ryhmäläisistämme erilaiset virtuaaliset mahdollisuudet olivat jo ennestään tuttuja.
Haasteena virtuaalikokouksissa on koettu iso porukka. Puheenvuorojen jaossa pitää olla tarkkana, jotta kaikki saavat varmasti äänensä kuuluviin.
Verkko ei korvaa treffejä Tulppaanitalolla
Kaikki ryhmäläiset myönsivät, että haluavat jatkossa tavata mieluummin kasvotusten, mikäli tilanne sen vain sallii. Kuitenkin tästä ajasta oppineena ryhmäläiset ehdottivat, että virtuaalimahdollisuus kannattaa säilyttää. Esimerkiksi jos joku ei pääsekään paikalle kokoukseen, voi osallistua vain osan aikaa virtuaalisesti.
Olemme erittäin iloisia siitä, että saimme pidettyä tänä poikkeusaikanakin yhteyden kaikkiin asiantuntijaryhmän jäseniin. Nyt asiantuntijaryhmä jää kesätauolle ja kokouksia jatketaan syksyllä. Toivottavasti syksyllä pystymme tapaamaan jälleen kasvotusten Tulppaanitalolla!
Kirjoittaja Nina Hirvonen työskentelee suunnittelijana Vammaiskorttitoimistossa ja vastaa osaltaan myös asiantuntijaryhmän toiminnan koordinoinnista. Tätä blogia varten Nina haastatteli asiantuntijaryhmäläisiä kesäkuun 17.6. pidetyssä kokouksessa.